Haber

Hatay’da deprem oldu mu? Az önce deprem nerede oldu? SON DAKİKA! Hatay’da bugün deprem var mı? Kandilli’de son deprem listesi!

Kandilli Rasathanesi en son sarsıntı bilgilerini paylaşır. Ülkemizde küçük depremlerin yanı sıra zaman zaman rahatsız edici depremler de yaşanabilmektedir. Hatay’da deprem nerede oldu? Hatay’da sarsıntı mı oldu? Hatay’da deprem oldu mu? İşte AFAD’ın son depremler listesi ve Kandilli Rasathanesi’nin son depremler listesi!

KANDİLLİ SON ZORLUK LİSTESİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Son dakika Deprem haberi ile vatandaşlar anlık deprem haberi veriyor. Kandilli Rasathanesi, bölgesel olarak deprem araştırmaları yapmakta ve sitesindeki son 500 depremi kamuoyuna sunmaktadır.

HATAY DEPREM Mİ OLDU?

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler fay hattı üzerindeki diğer illere ve olası İstanbul depremine çevrildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Özetle İstanbul için 5,8 milyon bağımsız birim var. 1,5 milyonu riskli. 4’te 1’i riskli. “7 ve üzeri bir depremde 600 bin daire yıkılacak. İstanbul’da 600 bin ev yıkılacaksa, her sokakta 2 bina yıkılsa her şey durur. Bu olursa İstanbul kocaman bir yer olur. hapishane” dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ

A Haber’e konuşan Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “Yerinde Dönüşüm için 146 bin 376 başvuru oldu. Konut yapmak için 125 bin kişi, ticari dükkan yapmak için 21 bin kişi başvurdu. Bunu kolaylaştırmak için çok önlem aldık. Müteahhit ile anlaşacak vatandaşlarımız.Özel iş yapamayan vatandaşlara TİP proje veriyoruz.Ayrıca yapı kontrol masrafından da muaf tuttuk.Yerinde dönüştürmek istediklerinde de almıyoruz. kredi gibi düşünün 2 yıl ödemesiz 10 yıl sıfır faiz yap-sat arkadaşlar var metrekaresi 9-10 bin lira tutuyor alan ayırmak için yapılanlar daha pahalı oralarda yol lazım elektrik var su, doğalgaz, kanalizasyon sınırları Okul, cami, sağlık ocağı ihtiyacımız var.

“FAY HATLARI YEŞİL ALAN OLACAK”

Binaların büyük çoğunluğu 1970’ler-80’lerde o günün teknik ve şartlarına göre inşa edilmiş. Birçoğu 7 büyüklüğündeki sarsıntılar için tasarlanmamıştı. Birkaç tanesi dere yataklarında veya sıvılaşma olan yerlerde yapılmıştır. Fay sınırlarının geçtiği yerlerde yapılaşma mümkün olmayacaktır. Dere yataklarının olduğu yerlere yapı yapılmayacaktır. Sıvılaşma olan yerlerde de yapı yasağı var. Binalar her yerde yapılabilir. Fay sınırları yeşil alan olarak kalacaktır. Mevzuattan taviz vermeyeceğiz.

Vatandaş kendi evini yapmak istediğinde önünü açacağız, denetleyeceğiz, rastgele bir afet olmayacak. Müteahhit yarıda bırakırsa TOKİ üzerinden yapacağız. Şehirlerin merkezleri ve meydanları tarihe iz bırakan silüetlere dönüşerek insanların hafızasında yer eder. Şehir merkezlerini kendimiz yapmaya karar verdik.

“İSTANBUL’A ÖZEL DÖNÜŞÜM PROJESİ”

Özetle, İstanbul için 5,8 milyon bağımsız birim var. Bunun 1,5 milyonu riskli. 4’te 1 risk. İlk etapta yıkılabilecek yapı ne kadar, 600 bin civarında. 7 ve üzeri depremde 600 bin daire yıkılacak. İstanbul’da 600 bin ev yıkılacaksa, her sokakta 2 bina yıkılsa her şey durur. İstanbul böyle olursa koca bir hapishaneye döner. İstanbul için yasal ve tek elden bir dönüşüm projesi. Sadece İstanbul için çıkarmamız gerekiyor. 15-20 günlük çalışma devam ediyor. Bütün belediyeler görev başında. AFAD’ı, Valiliği dahil ettik. İBB’nin, ilçe belediyelerinin hepsini kapsıyoruz. sonuca varmak için çalışıyoruz. Kabinede sunum yapacağım, ortaya çıktıktan sonra yasal düzenleme olacak. Rezerv alanları belirledik, 300-350 bin konut yapacağız. Yarımız kampanyası ile destekleyerek daha sadık konutlar inşa etmeye çalışacağız. Kanal İstanbul çevresinde depremzedeler veya depremde yıkılacak evler için yer sağlamaya çalışacağız. Parlamento açılıyor, bütçe başlıyor ve ilk yasalar Aralık ayında geliyor. 1-2 ay içinde Meclisi olağanüstü toplantıya çağırıp tartışmaya açmaya çalışıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu